ChatGPT in het Nederlands: wat is het en hoe werkt het?

Foto van Lina Wijma
ChatGPT Nederlands

Table of Contents

Inhoudsopgave

Ineens was het daar, zo leek het: ChatGPT, de chatbot waarmee je ook in het Nederlands kunt communiceren. Inmiddels is dit door het bedrijf OpenAI ontwikkelde taalmodel niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Je hoort en leest er volop over en steeds meer mensen gebruiken het, bijvoorbeeld voor studie of voor werk. Ook als tekstschrijver kom ik ermee in aanraking uiteraard. Dus tijd om hier eens een blog aan te wijden!

In deze blog vertel ik je onder meer wat ChatGPT is, wat je ermee kunt en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is ChatGPT en is het ook in het Nederlands beschikbaar?

ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (KI) of in het Engels: Artificial Intelligence (AI). ChatGPT ondersteunt meerdere talen, waaronder ook de Nederlandse taal.

GPT staat voor Generative Pretrained Tranformer (Generatieve vooraf getrainde transformator). Dit is een techniek uit de kunstmatige intelligente die zich richt op het creëren van tekst, afbeeldingen, muziek of video, waarbij het gebruikmaakt van machine learning. Met machine learning kunnen computers bijleren op basis van ingevoerde data en patronen. ChatGPT is getraind om op basis van een zeer grote hoeveelheid tekst afkomstig van verschillende bronnen, mensachtige reacties te geven. Het lijkt dus net alsof je een conversatie hebt met een echt persoon, die ook nog eens overal verstand van lijkt te hebben.

Wat kun je allemaal doen met ChatGPT?

ChatGPT kun je gebruiken voor veel verschillende doeleinden, zoals:

  • Het beantwoorden van vragen.
  • Genereren van teksten op basis van gegeven informatie en instructies.
  • Het nakijken van een tekst op spellingfouten.
  • Een samenvatting van je tekst maken.
  • Brainstormen, bijvoorbeeld over nieuwe onderwerpen voor je blogs.
  • Klantenservice bieden zoals het beantwoorden van vragen over producten.
  • Eenvoudige programmeertaken uitvoeren.

Hoe kom je aan ChatGPT in het Nederlands?

ChatGPT kun je gewoon gratis gebruiken. Je maakt hier heel gemakkelijk een account voor aan.

Een gratis account aanmaken voor ChatGPT gaat als volgt:

  1. Ga naar de accountpagina van OpenAI
  2. Maak een account aan door het invoeren van je e-mailadres en een sterk wachtwoord.
  3. Vervolgens krijg je een mail om je e-mailadres te verifiëren.
  4. Log nu weer in met je gegevens en je bent klaar om te starten.
  5. Door het geven van instructies in het Nederlands, zal ChatGPT je automatisch antwoorden in het Nederlands.

Hoe werkt ChatGPT

Het gebruik van ChatGPT is eigenlijk heel simpel. Stel je vraag of geef een opdracht in het veld Send a Message. Of plak hier een stuk tekst in. Dit is de input die je geeft aan ChatGPT. Zo´n opdracht wordt ook wel prompt genoemd.

Op basis van de enorme hoeveelheid teksten waar ChatGPT mee is getraind, kan het voorspellen met welke woorden jij waarschijnlijk het beste geholpen bent. Vervolgens zie je de tekst woord voor woord op het scherm verschijnen, wat best iets magisch heeft. Dit wordt de output van ChatGPT genoemd.

Voor het verkrijgen van het beste resultaat is het belangrijk dat je een zo specifiek mogelijke opdracht geeft. Zo kun je bijvoorbeeld het gewenste aantal woorden van de tekst aangeven, de toon die er gebruikt moet worden, welke vorm de tekst moet hebben, bijvoorbeeld met bulletpoints of het plaatsen van gegevens in een tabel etc.

Voorbeelden van ChatGPT prompts

Om je een idee te geven van welke opdrachten je aan ChatGPT kunt geven, hierbij een aantal voorbeelden van prompts:

  • Kun je een samenvatting maken van de volgende tekst:
  • Wat zijn de voor- en nadelen van:
  • Hoe werkt:
  • Kun je een tekst van 500 woorden schrijven over:
  • Wat is het verschil tussen:

Wat zijn de voordelen van ChatGPT?

Je teksten laten schrijven door ChatGPT levert je de volgende voordelen op:

  • Je tekst wordt razendsnel geschreven, daar kan geen mens tegenop.
  • ChatGPT is altijd beschikbaar, op ieder gewenst moment.
  • Je kunt er gratis gebruik van maken.
  • Het kan je veel tijd besparen, doordat je niet alle informatie zelf hoeft op te zoeken of uit te werken.

Wat zijn de nadelen van ChatGPT?

Naast de voordelen heeft het gebruiken van ChatGPT ook nadelen:

  • Niet alle antwoorden die ChatGPT geeft zijn juist. Immers de chatbot haalt zijn informatie voor een groot deel van internet. Hier is echter ook veel onjuiste informatie te vinden. Omdat de output geen bronvermelding bevat, kun je ook niet controleren of het hier wel om een betrouwbare bron gaat.
  • Tekst mist menselijke emotie: De antwoorden van ChatGPT bevatten feitelijke informatie. Wat er niet in voorkomt zijn menselijke ervaringen, meningen of gevoelens. Logisch ook, ChatGPT is geen mens, maar een chatbot. Toch is vaak het persoonlijke stempel dat de schrijver op de tekst drukt, de reden dat mensen een tekst waarderen.
  • Teksten zijn vaak niet onderscheidend: Maak je veel gebruik van teksten die geheel door ChatGPT zijn vervaardigd, dan zullen je teksten weinig opvallen tussen al die andere teksten over hetzelfde onderwerp die op dezelfde manier zijn gegenereerd. Dergelijke teksten zullen weinig kans maken om hoog te scoren in de zoekresultaten.
  • Voorzichtigheid is geboden als je het inzet voor SEO-teksten: Hoewel ChatGPT op basis van opgegeven zoekwoorden best een aardige SEO-tekst kan maken, loop je hier wel enig risico mee. Zoals bij het eerste punt al aangegeven, heb je geen garantie dat alle informatie 100% klopt. Dit kan een negatieve invloed op de reputatie van je website tot gevolg hebben. Bovendien kunnen de door ChatGPT gegenereerde teksten soms wat vlak en onnatuurlijk overkomen, waardoor de meer creatief opgestelde SEO-teksten het hoogstwaarschijnlijk beter zullen doen.
  • ChatGPT is getraind tot en met september 2021. Heb je informatie nodig die te maken heeft met de jaren daarna, dan kan ChatGPT je hier niet mee  helpen. Dit geeft ie trouwens zelf ook aan bij de beantwoording van bepaalde vragen.

Kan ik ChatGPT teksten zomaar publiceren?

Maar hoe zit het nou eigenlijk, mag je de teksten die ChatGPT heeft gemaakt zomaar één op één gebruiken?

De gebruiksvoorwaarden van OpenAI geven aan dat gebruikers het recht hebben om outputs van hun eigen ChatGPT gesprekken te gebruiken voor elk doel, dus ook voor commerciële publicatie. Toch is het verstandig om niet klakkeloos al je door ChatGPT vervaardigde teksten zonder verdere wijzigingen te publiceren. Deze output is namelijk niet altijd uniek, het is in theorie mogelijk dat verschillende gebruikers hetzelfde antwoord ontvangen. Zouden beide personen deze informatie online plaatsen dan kan dit door Google als duplicate content worden beschouwd wat weer een negatief effect op je ranking kan hebben.

Hoe ikzelf ChatGPT gebruik

Zelf gebruik ik ChatGPT vooral als inspiratiebron en als hulpmiddel voor het schrijven van teksten. Ben ik aan het brainstormen over het onderwerp voor een volgende blog dan kan ChatGPT mij razendsnel van een lijst met ideeën voorzien. En als ik bezig ben met het schrijven van een blog dan voer ik soms een opdracht in om te kijken of er nog meer interessante invalshoeken zijn om mee te nemen. Ik gebruik het om de kaders van het blogartikel uit te zetten. Hoe breed behandel ik het onderwerp en heb ik daarbinnen alle facetten behandeld? Het scheelt denkwerk en daarmee tijd. Dus ik beschouw ChatGPT dan ook zeker als mijn persoonlijke assistent die mij snel en behulpzaam de stuctuur van mijn artikel helpt op te zetten. Als het gaat om de inhoud, die schrijf ik toch het allerliefste zelf. Zo kan ik er zoveel mogelijk van mezelf in stoppen. Daarbij komt: als tekstschrijver doe ik ook niets liever dan zelf teksten schrijven!

Een beetje van ChatGPT en vooral veel van jezelf

Ik ben ervan overtuigd dat mensen altijd behoefte zullen hebben aan content met een persoonlijke insteek. Verhalen geschreven door echte mensen, gebaseerd op eigen ervaringen en voorzien van grappige anekdotes. ChatGPT kan heel veel, maar dat persoonlijke deel dat zal toch echt van jezelf moeten komen. En gelukkig maar, juist die eigenheid, die menselijke inbreng zorgt ervoor dat de ene tekst niet de andere is. Dat jouw website en jouw blogs anders zijn dan die van je concurrent.

Ik ben benieuwd, wat zijn jouw ervaringen met ChatGPT? Gebruik je het regelmatig of schrijf je toch liever je eigen teksten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *