Een artikel schrijven, het is niet een klus die door iedereen als fijn en gemakkelijk wordt ervaren. Het bedenken van een onderwerp lukt in de meeste gevallen nog wel. Maar vervolgens vinden veel mensen het lastig om het artikel te schrijven. Want waar moet je beginnen, hoe werk je het verder uit en hoe kan dit op een manier die je niet uren van je tijd gaat kosten? Tijd die je eigenlijk ook helemaal niet hebt, of in ieder geval liever besteedt aan andere dingen.
Met de tips in deze blog leer je hoe je in korte tijd een goed artikel schrijft.
1. Bepaal het onderwerp van je artikel
Heb je nog geen idee waar je artikel over moet gaan? Probeer dan voor een onderwerp te kiezen dat je zelf heel interessant vindt. Dat maakt de klus meteen al een stuk fijner. Bovendien is de kans groot dat door de research die je gaat doen, je ook nog eens allerlei nieuwe dingen komt te weten over dit onderwerp. Zo steek je er zelf ook nog wat van op.
Een handig hulpmiddel voor het bepalen van je onderwerp is door op een vel papier alle ideeën die je hebt op te schrijven. Omcirkel die onderwerpen die jij het meest kansrijk vindt. Laat deze één voor één even op je inwerken. Wat zou je hierover kunnen vertellen? Is het ook interessant voor anderen? Sluit het aan bij je doelgroep, bijvoorbeeld de klanten van jouw bedrijf? Door hier van tevoren goed over na te denken, voorkom je dat je aan een artikel begint, waarvan je achteraf moet vaststellen dat het toch niet het juiste onderwerp was.
2. Maak het artikel niet te algemeen
Wanneer je gekozen hebt voor een onderwerp waar heel veel over te vertellen is, dan is het vaak beter om binnen dit onderwerp voor een bepaald deelaspect te kiezen.
Stel je wilt een artikel schrijven over energiebesparende maatregelen. Ga je het dan hebben over alle mogelijke energiebesparende mogelijkheden die er zijn? Of toch wat specifieker: over hoe je door je woning te isoleren aan energiebesparing kunt doen? Of over hoe je door je eigen gedrag energie kunt besparen? Hoe specifieker je op een bepaald deelaspect inzoomt, hoe beter je een bepaalde doelgroep zult bereiken. Het omgekeerde geldt ook: wanneer je het onderwerp heel breed en algemeen houdt, dan spreekt het juist wat minder aan. Juist doordat het zo algemeen blijft, wordt alles maar globaal behandeld en mist je artikel diepgang.
3. Benoem een probleem
De reden dat mensen jouw artikel interessant gaan vinden, is vaak dat er een herkenbaar probleem in wordt benoemd waarvoor vervolgens in het artikel oplossingen worden aangedragen. Denk daarom eerst goed na over welk probleem je met jouw artikel zou kunnen oplossen.
Zo ben ik dit artikel begonnen met de moeilijkheden en ´hobbels´ die veel mensen ondervinden bij het schrijven van een artikel, ofwel het probleem. Vervolgens geef ik aan dat dit artikel praktische tips geeft om te helpen in korte tijd een goed artikel te schrijven (de oplossing).
Wanneer het doel van jouw artikel puur is om mensen te informeren over een bepaald onderwerp, dan hoeft er natuurlijk niet altijd sprake te zijn van een ´probleem´. In dat geval geef je in de inleiding globaal aan welke (deel)onderwerpen in het artikel worden behandeld. Zo weet de lezer op welke vragen het artikel een antwoord geeft.
4. Verdiep je in de doelgroep
Bedenk welke groep mensen je wilt bereiken met je artikel. Gaat het om (potentiële) klanten voor je bedrijf? Verplaats je dan heel bewust in die groep mensen.
- Welke informatie is voor hun belangrijk of interessant? Wanneer het gaat om een online artikel, welke zoekopdrachten worden er ingevoerd om te zoeken naar het onderwerp van jouw artikel? Een leuke gratis tool die je hierbij kunt gebruiken is Answer the public Typ hier je onderwerp in en er worden allemaal zoekopdrachten getoond die mensen invoeren wanneer ze informatie over het betreffende onderwerp zoeken.
- Weet jouw doelgroep al wat van het betreffende onderwerp af? Of zal het veelal om nieuwe informatie gaan? Houd hier rekening mee bij je woordkeuze. Bepaalde moeilijke termen zullen voor kenners geen probleem zijn, terwijl je bij een groep die minder bekend is met het onderwerp deze termen in ieder geval nader toe moet lichten wanneer je ze wilt gebruiken.
5. Maak een schema
Door een schema te maken, bepaal je alvast de grote lijnen van je artikel. Wat gaat er allemaal aan bod komen en in welke volgorde? Wat wordt de titel van het stuk? Schrijf ook alle deelonderwerpen op. Deze kun je als subkopjes in je artikel opnemen. Wat komt er (globaal) in de inleiding, wat in het middenstuk en hoe ga je het artikel afsluiten?
Zo krijg je een goed beeld van hoe de structuur van het artikel eruit komt te zien. Door dit schema tijdens het schrijven van je artikel naast je computer te leggen, voorkom je dat je zaken vergeet. Hierdoor werk je efficiênter en is het gemakkelijker om je bij het schrijven puur op de inhoud te richten.
Het maken van een schema hoeft zeker niet veel tijd te kosten. Doordat dit schema helpt de inhoud en de structuur van je artikel scherp te krijgen, win je er uiteindelijk juist veel tijd mee.
6. Verzamel alle benodigde informatie
Ook wanneer je een artikel schrijft over een onderwerp waar je veel van afweet, zal je vaak nog wat aanvullende informatie moeten opzoeken. Misschien heb je vakliteratuur thuis die je kunt raadplegen of kun je boeken uit de bibliotheek halen die dit onderwerp behandelen. Ook op internet is er over de meeste onderwerpen een schat aan informatie te vinden. Maak een lijstje met websites waar je informatie vanaf wilt halen.
Bedenk bij alle informatie die je opzoekt of het past binnen de reikwijdte van je artikel. Beperk je dus tot de informatie die je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je tijd steekt in het verzamelen van informatie die je achteraf niet gaat gebruiken.
7. Start met schrijven aan je artikel
Nu kun je dan (eindelijk!) gaan beginnen met het schrijven van je artikel. Het feit dat ik deze stap pas bij punt 7 behandel, geeft al aan dat er het nodige werk aan vooraf is gegaan. Maar ook bij het schrijven van een artikel geldt nu eenmaal: een goede voorbereiding is het halve werk. Ga je schrijven zonder plan, dan ga je in het wilde weg schrijven en dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Ook ben je in dit geval veel meer tijd kwijt om het artikel naderhand aan te passen, anders in te delen, te schrijven en te schrappen etc.
Voor het schrijven zelf raad ik je wel aan om gewoon te beginnen. Wanneer je over elke zin moet nadenken dan gaat de vaart uit het verhaal. Schrijf gewoon op wat er in eerste instantie in je opkomt, het corrigeren komt later wel. Richt je eerst op de inhoud, wat wil je vertellen, welke informatie hoort erbij en dan gaat het verhaal vanzelf ´stromen`. Probeer je artikel zoveel mogelijk achterelkaar door te schrijven. Zo blijf je in het verhaal en gaat het schrijven een stuk sneller.
Heb je het hele artikel uitgeschreven? Laat het dan even liggen en ga pauzeren. En complimenteer jezelf met het feit dat het belangrijkste deel van het werk erop zit!
8. Maak waar nodig correcties
Ga je artikel nalezen op een moment dat je daar even alle tijd en aandacht in kunt steken. Door alles geconcentreerd door te lezen, zie je sneller waar het nog aan schort bij je artikel. Een zin die niet goed is geformuleerd, een d of t die verkeerd staat, een typefout etc.
Lees het artikel meerdere keren helemaal door. Kijk bijvoorbeeld de eerste correctieronde of alle informatie correct is vermeld, de tweede correctieronde of er nog ´kromme´zinnen in voorkomen en de derde correctieronde of alle woorden goed gespeld zijn. Het is ook heel fijn wanneer iemand uit je omgeving je artikel nog even door wil lezen en van feedback wil voorzien.
Wees dus niet te haastig met het publiceren van je artikel, maar besteed zeker ook de nodige tijd aan de controle. Het zal de kwaliteit van je artikel zeker ten goede komen!