Hoe ik (uiteindelijk) tekstschrijver werd

Picture of Lina Wijma

Table of Contents

Inmiddels werk ik alweer wat jaartjes als tekstschrijver. Naar volle tevredenheid mag ik wel zeggen. Of ik dat altijd al wilde worden, tekstschrijver? Geen idee, als kind had ik natuurlijk geen benul wat een tekstschrijver was, laat staan wat zo iemand deed. Wel zat het schrijven er al van jongs af aan in. Hele schriften schreef ik vol, in een handschrift dat alleen voor mezelf leesbaar was. Later stapte ik over op de typemachine. Inderdaad, we spreken hier nog over de tijd die vooraf ging aan het digitale tijdperk.

Door de jaren heen raakte dat schrijven steeds meer naar de achtergrond. Een studiekeuze maken vond ik lastig, uiteindelijk koos ik voor een financieel gerichte studie. Dit was veel meer een verstandelijke keuze dan een keuze die door passie werd ingegeven. Jarenlang werkte ik bij diverse bedrijven en accountantskantoren. Om er na verloop van tijd achter te komen dat dit het toch niet helemaal was voor mij. Ik kon er mijn creativiteit niet in kwijt en daar bedoelde ik niet creatief boekhouden mee.

Tijd voor verandering

Er moest dus iets veranderen, maar wat dan? Ze zeggen weleens dat wanneer je wilt weten welke baan het beste bij je past, je terug moet gaan naar je kindertijd. Daar ben je nog de meest pure, zuivere versie van jezelf en ben je nog niet gevormd naar (vermeende) verwachtingen van de mensen om je heen. Wie was je als kind en wat deed je graag? Dit heeft mij zeker geholpen met het inslaan van de goede richting.

Tekstschrijver, is dat wat voor mij?

Toevalligerwijs kwam ik in aanraking met het vak van tekstschrijver. Op een zakelijke maar ook creatieve manier met taal bezig zijn, dat leek me wel wat. Vanuit mijn vakgebied was ik gewend om te werken voor ondernemers. Wat nu als ik bedrijven kon helpen met hun teksten in plaats van met hun boekhouding? Om ze op die manier te helpen zich te onderscheiden door hun teksten en hun online zichtbaarheid te vergroten. Ik wist vrijwel zeker dat dit de richting was die ik op moest. Maar ik wilde me voordat ik deze carrièreswitch in gang zette, wel zo goed mogelijk voorbereiden.

Naast mijn werk ging ik allerlei vakopleidingen volgen: Journalistiek en Nieuwe Media, Copywriting en Zoekmachinemarketing. Ook nam ik af en toe een leuke tekstklus aan. Ik werd alleen maar enthousiaster. De lesstof vond ik interessant en wat was het leuk als ik een tekst had gemaakt waar mijn opdrachtgever helemaal blij mee was. Dit smaakte zeker naar meer…

Mijn start als freelance tekstschrijver

Na het afronden van deze opleidingen besloot ik definitief de stap te wagen en voor mezelf te beginnen. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel, liet een website bouwen en ging op zoek naar opdrachten. Natuurlijk kwamen die opdrachten niet vanzelf, daar moest en moet ik wel de nodige moeite voor doen. En net als zoveel andere startende ondernemers was ik ook weleens bang dat het op niets uit zou lopen. Toch kwam het balletje steeds meer aan het rollen, niet altijd snel genoeg naar mijn zin maar toch, er druppelden steeds meer leuke opdrachten binnen.

Afwisseling en vrijheid

Inmiddels heb ik al vele interessante klussen mogen doen: teksten maken voor allerlei soorten websites en webshops, blogartikelen schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen, teksten schrijven voor folders en productomschrijvingen maken. Bijkomend voordeel is dat je overal wat van opsteekt. Als je schrijft over een bepaald onderwerp dan moet je wel weten waar je het over hebt. Zonder research gaat dit in de meeste gevallen niet.  

Nog een ander groot voordeel: het eigen baas zijn. Zeker in combinatie met een gezin is het fijn als je je eigen tijd in kunt delen. Zoveel mogelijk werken onder schooltijd en ’s middags zelf de kinderen kunnen ophalen van school. Die vrijheid ervaar ik ook als een groot voordeel. Dus ja je kunt wel stellen dat ik nog steeds heel gelukkig ben met mijn besluit om destijds het roer om te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *