Hoe maak je een onweerstaanbaar goede pitch voor je bedrijf?

Foto van Lina Wijma
Hoe maak je een goede pitch?

Table of Contents

Een pitch, ook wel elevator pitch genoemd, is een korte presentatie waarin je jouw product of dienst zo krachtig mogelijk presenteert. Het doel is om jouw potentiële klanten enthousiast te maken.

De ervaring leert dat een goede pitch maken niet eenvoudig is. Hoe formuleer je nou in duidelijke bewoordingen wat je doet, wat je kwaliteiten zijn, hoe je jouw klanten helpt en wat je missie is? Hoe zorg je ervoor dat je de aandacht trekt en dat je verhaal naderhand ook nog eens blijft hangen? Aan het maken van een goede pitch gaat heel wat denkwerk vooraf. In de loop van de tijd zal je je pitch steeds verder verbeteren totdat hij uiteindelijk staat als een huis.

Hoe je een goede pitch maakt? In deze blog deel ik een aantal praktische tips met je!

Wat is pitchen en wat is een elevator pitch?

Pitchen houdt in het presenteren van jezelf of je bedrijf aan anderen. Je hebt vast weleens de term elevator pitch voorbij zien komen. Het idee achter deze term is dat wanneer je met iemand in de lift stapt en de ander van iets wilt overtuigen, je hier gemiddeld 60 seconden de tijd voor hebt, namelijk de tijd die een gemiddeld ritje in de lift duurt.

Waarom is een pitch zo belangrijk?

Een pitch is niet zomaar een korte toespraak, het is de eerste indruk die je maakt op potentiële klanten. Een effectieve pitch kan het verschil maken tussen het wekken van interesse en het achterlaten van een onvergetelijke indruk, of het verliezen van aandacht en kansen.

Ga je naar een netwerkevenement dan is het hebben van een pitch heel belangrijk. Maar ook op de meest onverwachte momenten kan het pitchen van je bedrijf belangrijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je naar een feestje gaat, gaat sporten bij je sportclub of zelfs tijdens gesprekken met andere ouders op het schoolplein. De vraag wat doe jij voor werk is immers een vaak voorkomende. Met een duidelijke pitch kun jij deze vraag voortaan helder beantwoorden. Omdat je nooit vooraf weet waar jouw volgende klant vandaan komt, is het altijd goed om je presentatie op orde te hebben, zowel tijdens formele als informele ontmoetingen.

Hoe maak je nou een goede pitch?

Het maken van een goede pitch verloopt in meerdere stappen. Werk je pitch stap voor stap uit op een vel papier. Mijn ervaring is dat de beste ideeën komen op momenten dat je er helemaal niet mee bezig bent. Zorg dan dat je deze ideeën ergens noteert zodat je er later weer mee verder kunt.

Stap 1: Ken je doelgroep

Voordat je begint met het samenstellen van je pitch, is het cruciaal om je doelgroep te begrijpen. Wat zijn hun behoeften, zorgen en interesses? Een pitch die is afgestemd op je publiek heeft veel meer kans op succes. Onderzoek je doelgroep grondig en pas je boodschap aan hun specifieke kenmerken aan.

Stap 2: Start met een krachtige opening

Grijp de aandacht vanaf het allereerste moment. Een sterke opening wekt nieuwsgierigheid op en moedigt mensen aan om verder te luisteren. Dit kan een pakkende anekdote, een interessant feit of zelfs een uitdagende vraag zijn. Zorg ervoor dat het direct relevant is voor je bedrijf en je publiek.

Stap 3: Breng je unieke waarde naar voren

Wat maakt jou en je bedrijf uniek? Identificeer je Unique Selling Proposition (USP) en breng dit duidelijk naar voren. Of het nu gaat om innovatieve technologie, uitstekende klantenservice of een baanbrekend product, dit is het moment om te schitteren. Laat je publiek zien waarom jouw bedrijf anders is dan de rest. Jezelf duidelijk profileren is één van de belangrijkste punten in je pitch.

Stap 4: Houd het beknopt en to the point

Een goede pitch is kort, maar krachtig. Beperk je tot de essentie en vermijd overbodige details. Wanneer je gaat uitweiden over onbelangrijke zaken dan zal de aandacht van je toehoorders verslappen en je boodschap aan kracht inboeten. Focus daarom op de belangrijkste punten die je publiek moet weten om hun interesse op te wekken. De ideale duur van een goede pitch bedraagt 1 tot maximaal 2 minuten.

Stap 5: Vertel een verhaal

Mensen houden van verhalen en onthouden verhalen ook veel beter dan droge feiten en cijfers. Probeer daarom je boodschap in de vorm van een verhaal te vertellen. Dit kan bijvoorbeeld het verhaal van de oprichting van je bedrijf zijn, het succes dat één van je klanten dankzij jouw product of dienst heeft behaald of een grote uitdaging die jijzelf hebt overwonnen. Een goed verteld verhaal wekt emoties op en maakt dat jouw pitch in het geheugen van je publiek blijft hangen.

Stap 6: Ondersteun met cijfers

Hoewel een goed verhaal belangrijk is, hebben mensen vaak daarnaast wel behoefte aan harde cijfers. Ondersteun je beweringen met relevante statistieken, resultaten of groeipercentages. Dit versterkt niet alleen je geloofwaardigheid, maar toont ook aan dat je bedrijf op feiten is gebaseerd. Bovendien laat het zien dat jij ervoor kan zorgen dat je klanten daadwerkelijk voordeel behalen doordat ze een product of dienst bij jou hebben afgenomen.

Stap 7: Anticipeer op vragen

Na je pitch kunnen er vragen komen. Anticipeer op mogelijke vragen en bereid beknopte en overtuigende antwoorden voor. Dit toont aan dat je goed voorbereid bent en geeft je de mogelijkheid om dieper in te gaan op specifieke aspecten van je bedrijf. Je zult zien dat hoe vaker je je pitch hebt gehouden, hoe beter je voorbereid bent op de vragen van anderen.

Stap 8: Voeg een duidelijke oproep tot actie toe

Sluit je pitch af met een duidelijke oproep tot actie. Wat wil je dat je publiek nu doet? Het kan zijn dat je hen aanmoedigt om meer informatie over je bedrijf aan te vragen, een afspraak met je te maken of een proefperiode te proberen. Zorg ervoor dat je publiek een duidelijke volgende stap kan nemen. Deze stap is natuurlijk vooral belangrijk tijdens formele presentaties.

Conclusie: Oefen net zolang totdat je pitch perfect is!

Een goede pitch komt niet vanzelf; het vereist oefening. Oefen voor de spiegel, met vrienden, of iemand die jou hier goed in kan ondersteunen. Maak gebruik van de feedback die je van deze mensen krijg en pas je pitch op deze punten aan. Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder en geloofwaardiger je overkomt.

Met deze stappen en een goede oefening kun je een bedrijfspitch creëren die niet alleen indruk maakt, maar ook deuren opent voor nieuwe kansen. Onthoud hierbij goed: een overtuigende pitch is niet alleen een presentatie van je bedrijf, het is een kans om een blijvende indruk te maken bij je potentiële klanten.

Heb jij al een goede pitch gemaakt voor je bedrijf of ben je bezig om er één uit te werken? Wil je graag dat iemand met je meekijkt en je pitch van waardevolle feedback voorziet? Neem dan even contact met me op, ik help je graag hierbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *