Hoe ontwikkel je een sterke propositie voor je bedrijf?

Picture of Lina Wijma
Hoe ontwikkel je een sterke propositie voor je bedrijf

Table of Contents

Het ontwikkelen van een sterke propositie is belangrijk om jouw product of dienst goed in de markt te zetten. Heb je je propositie niet helder, dan is het lastig om met jouw bedrijf de juiste koers te varen. Ga je binnenkort starten met je bedrijf of ga je binnen je bestaande aanbod iets nieuws aanbieden, zorg dan dat je van tevoren goed over je propositie hebt nagedacht, zodat je deze daarna gedetailleerd kunt uitwerken. Kennis van je doelgroep is hierbij van essentieel belang.

Hoe je dat doet, een sterke propositie ontwikkelen voor je bedrijf? In deze blog geef ik je een aantal praktische handvaten.

Inhoudsopgave

Wat is een propositie?

De term propositie kent meerdere betekenissen.
 

Taalkundig gezien is een propositie een uitspraak of bewering die als waar of onwaar kan worden aangemerkt. 

In de wereld van marketing is een propositie de belofte die een bedrijf of merk doet aan de klant. Het is het antwoord op de vraag waarom een klant jouw product of dienst zou moeten of willen aanschaffen. Welke voordelen levert jouw product of dienst op, op welke manier zijn jouw klanten ermee geholpen, welke problemen worden er mee opgelost of aan welke verlangens beantwoord het? En waarom moeten ze voor dit product bij jou zijn en niet bij je concurrenten? 

Door in de huid te kruipen van jouw doelgroep en je te verdiepen in hun beweegredenen, kun je deze vragen zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Op deze manier werk je toe naar een ijzersterke propositie.

Is er een verschil tussen propositie en waardepropositie?

Ja, er is een verschil tussen de termen “propositie” en “waardepropositie” hoewel ze vaak in dezelfde context worden gebruikt. Hier volgt een uitleg van beide begrippen:

 1. Propositie:

  • Een propositie in het algemeen verwijst naar een aanbod, voorstel, of verklaring van wat je te bieden hebt. Het kan breed worden gebruikt. 
 2. Waardepropositie:

  • Een waardepropositie, aan de andere kant, is specifieker en wordt vaak gebruikt in de marketing en voor je bedrijfsstrategie. Het richt zich op de unieke waarde die een product of dienst aan de klant biedt. Een waardepropositie benadrukt de voordelen en relevante kenmerken van een product of dienst die het onderscheiden van de concurrentie en aantrekkelijk maken voor de klant.                                                                   

De waardepropositie richt zich specifiek op de waarde die de klant krijgt, terwijl de propositie breder kan zijn en ook andere aspecten van het aanbod of de bedrijfsvoering kan omvatten.

Bij het ontwikkelen van een marketingstrategie is het gebruikelijk om specifiek te spreken over de “waardepropositie” om te benadrukken hoe een product of dienst uniek en waardevol is voor de klant.

Wat is het belang van een goede propositie?

Wanneer je de propositie van je bedrijf of merk helder hebt, kun je je marketingstrategie hierop baseren. De propositie dient dan als uitgangspunt voor bijvoorbeeld je reclame-uitingen, de teksten en de uitstraling van je website, je foldermateriaal en je verkoopgesprekken. Zo ontstaat er een duidelijke en consistente presentatie van jouw product aan de doelgroep. Dit zorgt voor herkenning bij je (potentiële) klanten en draagt bij aan het vertrouwen in jouw organisatie. 

Propositie van kleine bedrijven

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het ontwikkelen van een propositie alleen van belang is voor de grotere bedrijven. Juist ook voor kleine bedrijven en ZZP´ers biedt het hebben van een duidelijke propositie voordelen. 

Voor een kleine ondernemer geeft het richting aan de wijze waarop een product in de markt gezet moet worden. Is er sprake van concurrentie die veelal bestaat uit grotere bedrijven, dan kan bijvoorbeeld de nadruk gelegd worden op de voordelen van persoonlijk contact en kleinschaligheid. Ook als ondernemer zelf ben je van waarde voor je bedrijf en voor je klanten.  

Hoe ontwikkel je een sterke propositie?

Door de volgende stappen te volgen, kun je een sterke propositie ontwikkelen die de unieke waarde van je bedrijf benadrukt en klanten aantrekt. Zie het als een doorlopend proces dat je aan kunt passen bij veranderende marktomstandigheden en de groei van je bedrijf.
 
 1. Onderzoek je doelgroep:

  • Begin met een diepgaand marktonderzoek om de demografische gegevens, gedragspatronen, behoeften en voorkeuren van je doelgroep te begrijpen.
  • Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van enquêtes, interviews, focusgroepen en sociale media om op die manier directe feedback van potentiële klanten te verzamelen.
  • Identificeer specifieke problemen en uitdagingen waarmee je doelgroep wordt geconfronteerd en probeer inzicht te krijgen in hun verlangens.
 2. Analyseer de concurrentie:

  • Doe vervolgens een grondig onderzoek naar de concurrenten in je branche. Identificeer hun sterke en zwakke punten.
  • Analyseer hun producten, diensten, prijsstrategieën en marketingtactieken.
  • Zoek naar hiaten in de markt die jij mogelijk met jouw onderscheidende aanbod kunt opvullen.
 3. Definieer je Unique Selling Proposition (USP):

  • Identificeer de unieke kenmerken van je producten of diensten, dus de kenmerken die jouw aanbod onderscheidend maken van dat van de concurrentie.
  • Bepaal waarom klanten voor jouw bedrijf moeten kiezen en benoem dit als jouw USP.
 4. Bepaal de waardepropositie:

  • Formuleer een duidelijke boodschap die de waarde van je producten of diensten aan de klant overbrengt.
  • Benadruk zowel de functionele voordelen (efficiëntie, gebruiksgemak) als emotionele voordelen (trots, geluk) die jouw product of dienst biedt.
 5. Stel duidelijke doelen op:

  • Definieer specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelstellingen (SMART-doelen).
  • Bijvoorbeeld: het behalen van X% groei in omzet binnen het komende jaar, het vergroten van de klanttevredenheid met Y%, etc.
 6. Kenmerken en voordelen benoemen:

  • Maak een gedetailleerde lijst van de kenmerken van je product of dienst en vertaal deze naar concrete voordelen voor de klant.
  • Communiceer niet alleen wat het product doet, maar vooral ook waarom dit waardevol is voor de klant.
 7. Formuleer een krachtige boodschap:

  • Ontwikkel een krachtige slogan of tagline die je propositie samenvat en de aandacht van de klant trekt.
  • Zorg ervoor dat deze kort, memorabel en relevant is.
 8. Test je propositie:

  • Voer A/B-tests uit met verschillende versies van je propositie om te zien welke het meest effectief is.
  • Verzamel feedback van je doelgroep en pas je propositie waar nodig aan op basis van hun reacties.
 9. Monitor en vergelijk met de concurrentie:

  • Houd voortdurend de prestaties van je propositie in de gaten en vergelijk deze met die van concurrenten.
  • Pas je strategie aan op basis van marktontwikkelingen en feedback.
 10. Communiceer consistent:

  • Zorg ervoor dat je propositie consistent wordt gecommuniceerd op alle marketingkanalen, inclusief sociale media, website, reclame, etc.
  • Train je personeel zodat ze de propositie begrijpen en kunnen uitdragen in hun interacties met klanten.
 11. Meet en evalueer:

  • Bepaal KPI’s om de prestaties van je propositie te meten, zoals omzetgroei, klanttevredenheid en marktaandeel.
  • Evalueer regelmatig en pas je propositie aan als de marktomstandigheden veranderen of als je bedrijf evolueert.

Werken aan de propositie van je bedrijf is een continu proces

Een doordachte propositie is de spil waar je bedrijf om draait. Het is niet alleen een uiting van wat jouw bedrijf te bieden heeft, maar ook een belofte aan je klanten. Door je doelgroep grondig te begrijpen, je concurrenten te analyseren en een onderscheidende waardepropositie te formuleren, geef je je bedrijf de nodige richting en identiteit.

Het belang van een propositie gaat echter verder dan alleen de lancering ervan. Het vereist voortdurende aandacht en aanpassingen om relevant te blijven in een dynamische markt. Klantbehoeften evolueren, de concurrentie verandert en technologische ontwikkelingen vragen om aanpassingen. Door regelmatig te meten, te evalueren en indien nodig aan te passen, houd je je propositie actueel en aantrekkelijk.

Een consistente communicatie van je propositie in al je marketingactiviteiten versterkt je merk en vergroot de herkenbaarheid. Het traint niet alleen je klanten om te begrijpen waar je bedrijf voor staat, maar ook je medewerkers om de kernwaarden uit te dragen.

Het voortdurend optimaliseren van je propositie kan leiden tot verschillende voordelen, waaronder het aantrekken van nieuwe klanten, het behouden van bestaande klanten, het vergroten van marktaandeel en het versterken van de concurrentiepositie. Een doordachte propositie is niet alleen een investering in de identiteit van je bedrijf, maar ook een strategisch instrument dat de sleutel vormt tot duurzaam succes en groei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *