Hoe schrijf je een goede tekst?

Lina Wijma
Hoe schrijf je nou een goede tekst?

Tekst is belangrijk in ons dagelijks leven. Ongemerkt lezen we op een dag heel wat teksten door, zowel privé als zakelijk, online en offline. Soms moet je zelf een tekst opstellen, bijvoorbeeld voor je werk of voor je opleiding. Teksten schrijven vindt niet iedereen even leuk. Sommige mensen hebben er ronduit een hekel aan. Zeker wanneer je niet gewend bent om veel te schrijven kan het lastig zijn om iets op papier te zetten. En wanneer je lange tijd naar een blanco papier of leeg beeldscherm zit te staren dan kan dit erg frustrerend zijn.

Met deze blog geef ik je een aantal tips om die goede tekst te schrijven.

Maak een globale indeling van je tekst

Bedenk vooraf in grote lijnen wat er in de tekst moet komen. Schrijf bijvoorbeeld een aantal steekwoorden op een stuk kladpapier. Bedenk dat elke tekst in principe de volgende indeling heeft:

  • Titel
  • Inleiding
  • Middenstuk
  • Afsluiting

 

Geef samenvattend weer wat er globaal in elk onderdeel van de tekst wordt behandeld. Vind je het lastig om een goede titel te verzinnen? Wacht daar dan nog even mee, tijdens het schrijven komt die titel vaak vanzelf wel bovendrijven. Heb je de tekst in grote lijnen samengevat? Tijd om deze verder uit te werken!

Begin met het schrijven van je tekst

De beste tip die ik je kan geven is om gewoon te beginnen. Zo voorkom je dat je eindeloos gaat nadenken over het perfecte begin van je tekst of die geweldige goedlopende zin. Begin met je verhaal, type het of schrijf het zoals je het in je hoofd hebt. Taalfouten, kromme zinnen, het is in deze fase allemaal niet zo belangrijk, in eerste instantie gaat het om wat je wilt vertellen.  Geen enkele tekst is meteen perfect, ook niet die van professionele schrijvers. Schrijven is een proces van op papier zetten, schrappen, verbeteren, verfijnen,  totdat je uiteindelijk tevreden bent en de definitieve versie hebt gemaakt.

Voorkom afleiding

Schrijven doe je het best op een rustige plek waar je ongestoord kunt werken. Mensen die in en uit lopen, geluiden van buitenaf, een radio die aanstaat, het is allemaal niet bevorderlijk voor je concentratie. Weersta ook de verleiding om tussendoor andere dingen te doen zoals je mobiel checken of iets online op te zoeken. Je bent dan steeds even uit je verhaal waardoor je alleen maar langer bezig bent. Bovendien kom je tijdens het schrijven na een tijdje in een bepaalde flow, waardoor het steeds beter gaat. Probeer zoveel mogelijk in die flow te blijven, dat werkt zoveel fijner en efficiënter.

Kopieer geen teksten van anderen

Wanneer je informatie uit boeken of van websites haalt voor het schrijven van je tekst, neem deze teksten dan nooit letterlijk over. Je hebt hierbij te maken met het auteursrecht van de schrijver. Bovendien is het natuurlijk ook niet echt netjes om de teksten van iemand anders te gebruiken. Wil je bepaalde informatie gebruiken, formuleer het dan in je eigen woorden. Zo wordt je tekst ook echt één geheel, want iedereen heeft zijn eigen manier van schrijven. Gebruik je zinnen van anderen dan past dit vaak ook helemaal niet bij jouw eigen verhaal.

Pas je tekst aan waar nodig

Heb je de tekst helemaal uitgewerkt dan is het tijd om deze aan een grondige inspectie te onderwerpen. Lees de tekst rustig door, doe je dit hardop dan merk je ook meteen waar het niet lekker loopt. Het tekstverwerkingsprogramma Word heeft een voorleesfunctie, dit is een handige optie om na te gaan of er nog iets aan je tekst mankeert. Niet alle foutjes worden door de spellingscontrole eruit gehaald dus kijk hier zelf ook kritisch naar. Twijfel je over de spelling van bepaalde woorden kijk dan via een online woordenboek of je deze woorden goed hebt geschreven. Corrigeer de spellingsfouten en pas die zinnen aan die niet soepel lopen. Controleer de tekst dan opnieuw, van begin tot eind.

De eindcontrole: laat iemand anders je tekst nog even checken

Wanneer je je eigen tekst al heel vaak hebt doorgelezen bestaat de kans dat je sommige foutjes over het hoofd ziet. Daarom is het goed om je tekst nog even door iemand anders te laten lezen. Het liefst natuurlijk door iemand die over een goed taalgevoel beschikt. Hij of zij kan niet alleen eventuele foutjes eruit filteren maar ook aangeven of de tekst begrijpelijk is en prettig leesbaar. Kan de tekst op sommige plekken nog wat duidelijker dan is het verstandig om hier nog wat extra aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door het geven van een extra toelichting of door gebruik te maken van een verhelderend voorbeeld.

Toch liever een tekstschrijver inhuren?

Vind je het toch prettiger om je tekst door een tekstschrijver te laten schrijven? Dan kun je deze klus met een gerust hart aan mij uitbesteden. Ik kan een compleet nieuwe tekst voor je schrijven of jouw geschreven tekst omtoveren in een tekst die precies zo wordt zoals jij hem al die tijd in gedachten had. Meer weten? Neem dan even contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *