Hoe schrijf je een goede tekst? Tips van een tekstschrijver!

Foto van Lina Wijma
Hoe schrijf je nou een goede tekst?

Table of Contents

Hoe schrijf je nu eigenlijk een goede tekst, bijvoorbeeld voor je eigen website? Het schrijven van je eigen teksten kan best lastig zijn. Gelukkig is het schrijven van goede teksten te leren!

Graag geef ik je een aantal schrijftips, zodat jij gericht aan de slag kunt met de zakelijke teksten voor je bedrijf. En je zult merken, hoe vaker je teksten schrijft, hoe gemakkelijker en hoe leuker het wordt!

1. Bedenk voor wie de tekst bedoeld is

Voordat je begint met schrijven is het belangrijk om eerst te bedenken voor welke groep mensen de tekst bedoeld is. Wat is hun kennis over het onderwerp waar je over gaat schrijven? Is het voor hun nieuwe informatie of zijn ze al wat bekend met de materie? Is het verstandig om je te beperken tot de basisinformatie of kun je wat verder de diepte ingaan? Zorg er ook voor dat de toon die je gebruikt, aansluit bij je lezers. Wees informeel wanneer dit kan, formeel wanneer je weet dat dit beter past bij je lezerspubliek.

2. Maak een globale indeling van je tekst

Bedenk vooraf in grote lijnen wat er in de tekst moet komen. Schrijf bijvoorbeeld een aantal steekwoorden op een stuk kladpapier. Bedenk dat elke tekst in principe de volgende indeling heeft:

  • Titel
  • Inleiding
  • Middenstuk
  • Afsluiting

 
Geef samenvattend weer wat er globaal in elk onderdeel van de tekst wordt behandeld. Vind je het lastig om een goede titel te verzinnen? Wacht daar dan nog even mee, tijdens het schrijven komt die titel vaak vanzelf wel bovendrijven. Heb je de tekst in grote lijnen samengevat? Tijd om deze verder uit te werken!

3. Maak gebruik van signaalwoorden

Het aanbrengen van structuur is zeer belangrijk voor een goede tekst. Zorg ervoor dat je tekst een logische opbouw heeft, waarbij de verschillende onderdelen elkaar opvolgen en versterken. Gebruik signaalwoorden zoals ’ten eerste’, ‘vervolgens’, ‘daarnaast’ om de samenhang tussen alinea’s aan te geven. Een heldere structuur maakt je tekst overzichtelijk en gemakkelijk te volgen voor je lezers.

4. Gebruik duidelijke taal

Wees concreet en specifiek. Een goede tekst is helder en duidelijk. Vermijd vage en algemene bewoordingen en probeer in plaats daarvan concreet en specifiek te zijn. Gebruik voorbeelden, cijfers, en feiten om je punt te ondersteunen. Hierdoor wordt je tekst niet alleen begrijpelijker, maar ook overtuigender en boeiender voor je lezers.

5. Geef je tekst een persoonlijk tintje

Wil je echt onderscheidend zijn met je teksten, kies dan voor een persoonlijke benadering. Verwerk waar mogelijk je eigen ervaringen. Een verhaal wordt zo veel authentieker. Bovendien maak je veel meer connectie met je lezers, door een persoonlijke draai aan je teksten te geven, zullen je lezers veel sneller meegenomen worden in je verhaal.

6. Wees consistent in je stijl en tone of voice

Consistentie in stijl en tone of voice draagt bij aan de herkenbaarheid en geloofwaardigheid van je tekst. Kies een passende stijl en tone of voice die aansluit bij je doelgroep en het onderwerp van je tekst en houd deze consistent door de hele tekst heen. Dit betekent niet alleen consistentie in woordkeuze en zinsbouw, maar ook in de manier waarop je jezelf presenteert. Of je nu formeel, informeel, zakelijk of speels schrijft, zorg ervoor dat deze stijl consistent wordt toegepast in je hele tekst.

7. De eerste versie van je tekst hoeft niet perfect te zijn

Geen enkele tekst is meteen perfect. Begin gewoon met een ruwe uitwerking van je tekst. Zo voorkom je dat je eindeloos gaat nadenken over het perfecte begin van je tekst of die ene geweldige zin. Je zult merken dat wanneer je begint met schrijven je vanzelf in een soort flow komt. Hierdoor lijken de woorden bijna als vanzelf te komen, waardoor het steeds gemakkelijker gaat. Taalfouten, kromme zinnen, het is in deze fase allemaal niet zo belangrijk. In eerste instantie gaat het om wat je wilt vertellen. Schrijven is een proces van op papier zetten, schrappen, verbeteren, verfijnen,  totdat je uiteindelijk tevreden bent en de definitieve versie hebt gemaakt.

8. Kopieer geen teksten van anderen

Wanneer je informatie uit boeken of van websites haalt voor het schrijven van je tekst, neem deze teksten dan nooit letterlijk over. Je hebt hierbij te maken met het auteursrecht van de schrijver. Bovendien is het natuurlijk ook niet echt netjes om de teksten van iemand anders te gebruiken. Wil je bepaalde informatie gebruiken, formuleer het dan in je eigen woorden. Zo wordt je tekst ook echt één geheel, want iedereen heeft zijn eigen manier van schrijven. Gebruik je zinnen van anderen dan past dit vaak ook helemaal niet bij jouw eigen verhaal.

9. Nog een paar tips voor het schrijven van een goede tekst

Tijdens het schrijven zijn er nog een aantal tips die je kunt toepassen om de tekst nog beter te maken:

  • Schrijf in de actieve vorm

 
Actief schrijven houdt in dat het onderwerp van de zin (de persoon of zaak) vooraan in de zin staat en de handeling zelf verricht in plaats van ondergaat. Actieve zinnen zijn veel directer en prettiger om te lezen. Vergelijk maar eens de volgende twee voorbeelden:

1- De taart wordt door mijn broertje tegen de deur gegooid.  Dit is een passieve zin. Het onderwerp de taart ondergaat de handeling.

2- Mijn broertje gooit de taart tegen de deur. Dit is een actieve zin. Mijn broertje is het onderwerp en die voert de actie uit.

Zie je dat de tweede zin veel duidelijker en sprekender is? Probeer deze actieve vorm zoveel mogelijk aan te houden. Soms ontkom je echter niet aan de passieve vorm, bijvoorbeeld wanneer niet duidelijk is wie een bepaalde actie heeft verricht.

Voorbeeld: De auto is in brand gestoken, de politie doet onderzoek naar de toedracht van het misdrijf.

  • Beperk het gebruik van hulpwerkwoorden

Hulpwerkwoorden zijn bijvoorbeeld: Hebben, zijn, worden, zullen, kunnen en mogen. Ze worden in een zin altijd gebruikt in combinatie met een ander werkwoord. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • Zij hebben al vele mooie reizen gemaakt samen.
  • Hij wordt ervan beschuldigd spullen te hebben meegenomen.
  • Deze boeken mogen niet zomaar verkocht worden.
  • Ik zou dat morgen voor je kunnen doen.

 
Het gebruik van hulpwerkwoorden maakt zinnen vaak wat omslachtig. Natuurlijk is het niet erg om ze af en toe te gebruiken, maar probeer het gebruik van hulpwerkwoorden wel zoveel mogelijk te beperken. Zo houd je de vaart veel meer in het verhaal.

  • Maak gebruik van alinea´s met tussenkopjes

Een tekst leest een stuk prettiger wanneer deze is opgedeeld in overzichtelijke alinea´s die voorzien zijn van een tussenkopje. Een tussenkopje is een titel die aangeeft waar de alinea over gaat. Wil de lezer niet meteen het hele verhaal lezen dan kan hij via deze tussenkopjes gemakkelijk die informatie vinden waar hij naar op zoek is. Een tekst die opgedeeld is in alinea´s maakt een tekst ook beter behapbaar. Na elke alinea volgt een witregel en dat geeft rustmomenten in een tekst.

  • Maak je zinnen niet te lang

 
Probeer je zinnen niet te lang te maken. Lange zinnen maken je verhaal vaak onnodig ingewikkeld. Vaak kun je zo´n lange zin opdelen in kortere zinnen. Zo leest je tekst vlotter en kan de lezer de informatie gemakkelijker opnemen. Zijn er hier en daar toch wat langere zinnen nodig? Wissel deze dan af met korte zinnen.

10. Pas je tekst waar nodig aan

Heb je de tekst helemaal uitgewerkt dan is het tijd om deze aan een grondige inspectie te onderwerpen. Lees de tekst rustig door. Doe je dit hardop dan merk je ook meteen waar de tekst niet lekker loopt. Het tekstverwerkingsprogramma Word heeft een voorleesfunctie, dit is een handige optie om na te gaan of er nog iets aan je tekst mankeert. Niet alle foutjes worden door de spellingscontrole eruit gehaald dus kijk hier zelf ook kritisch naar. Twijfel je over de spelling van bepaalde woorden kijk dan via een online woordenboek of je deze woorden goed hebt geschreven. Corrigeer de spellingsfouten en pas zinnen aan die niet soepel lopen. Controleer de tekst dan opnieuw, van begin tot eind.

11. De eindcontrole: laat iemand anders je tekst nog even checken

Wanneer je je eigen tekst al heel vaak hebt doorgelezen bestaat de kans dat je sommige foutjes over het hoofd ziet. Daarom is het goed om je tekst nog even door iemand anders te laten lezen. Het liefst natuurlijk door iemand die over een goed taalgevoel beschikt. Hij of zij kan niet alleen eventuele foutjes eruit filteren, maar ook aangeven of de tekst begrijpelijk is en prettig leesbaar. Kan de tekst op sommige plekken nog wat duidelijker dan is het verstandig om hier nog wat extra aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door het geven van een extra toelichting of door gebruik te maken van een verhelderend voorbeeld.

Toch liever een tekstschrijver inhuren?

Vind je het toch prettiger om je tekst door een tekstschrijver te laten schrijven? Dan kun je deze klus met een gerust hart aan mij uitbesteden. Ik kan een compleet nieuwe tekst voor je schrijven of jouw geschreven tekst veranderen in een tekst die precies zo wordt zoals jij hem in gedachten had. Meer weten? Neem dan even contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *