Is het sowieso, zo-ie-zo of zowiezo? De juiste spelling lees je hier!

Picture of Lina Wijma
Is het sowieso of zowieso?

Table of Contents

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de enige juiste spelling is sowieso.

Sowieso is typisch zo´n veelgebruikt woord dat vaak verkeerd geschreven wordt. Heel begrijpelijk, uitgaande van onze Nederlandse spelling zou zowiezo meer voor de hand liggen. Sowieso is echter een woord dat van oorsprong uit een andere taal komt. Het is namelijk ontleend aan de Duitse taal. We noemen zulke woorden die we eigenlijk vanuit een andere taal geleend hebben ook wel leenwoorden. In onze taal maken we best veel gebruik van leenwoorden. De meeste van deze leenwoorden komen uit het Duits, Engels, Frans of Latijn. Leenwoorden zijn bij ons vaak al zo ingeburgerd, dat we ze als echt Nederlandse woorden zijn gaan beschouwen.

Wat is de betekenis van het woord sowieso?

De betekenis van sowieso is: toch al, in ieder geval, hoe dan ook. 


Onderstaande zinnen laten zien hoe het woord sowieso gebruikt kan worden:

Dat ik nu weer een onvoldoende heb gehaald voor wiskunde maakt mij niet meer uit, ik moet dit jaar sowieso overdoen. Hier wordt sowieso gebruikt in de betekenis van toch al.

Of het nou droog blijft of gaat regenen, ik ga sowieso de deur niet meer uit. Hier is de betekenis in ieder geval.

Ook al weet ik nog niet precies hoe ik het moet doen, het gaat me sowieso lukken. In deze zin heeft het de betekenis van hoe dan ook. 


Heb je ook weleens moeite met de juiste spelling van een bepaald woord?

Iedereen (ja daar vallen tekstschrijvers ook onder!) twijfelt weleens over de juiste spelling van een woord. Vroeger was je hiervoor aangewezen op een woordenboek, tegenwoordig zoeken we het gemakkelijk en snel online op. Een spelfoutje is ook zeker niet erg wanneer het om een informele tekst gaat waar verder niets vanaf hangt. Gaat het om een tekst waar het maken van een professionele indruk belangrijk is, bijvoorbeeld bij de teksten voor je website of andere zakelijke teksten dan wil je toch het liefst een foutloze tekst.

Wil je graag dat ik je hierbij help? Neem dan even contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *