Wat is een tekstschrijver en waarom zou je deze inhuren voor je bedrijf?

Foto van Lina Wijma
Wat is een tekstschrijver en waarom zou je er eentje inhuren?

Table of Contents

Wanneer ik mensen vertel dat ik werk als tekstschrijver, dan krijg ik vaak de vraag wat dit precies inhoudt. Natuurlijk vertel ik graag over mijn vak, voor mij persoonlijk het leukste beroep dat er bestaat! Maar omdat er kennelijk nog veel mensen niet precies weten wat een tekstschrijver doet, leek het mij een leuk onderwerp voor een blog. Dus bij deze: een uitgebreide blog over het beroep van tekstschrijver, voor iedereen die graag meer wil weten over wat dit vak precies inhoudt en benieuwd is voor welke zaken je een tekstschrijver eventueel zou kunnen inhuren.

Inhoudsopgave

Wat doet een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is iemand die professionele teksten schrijft voor opdrachtgevers. Alles draait hierbij om het effectief communiceren van een boodschap door middel van woorden. Belangrijk is dat de tekstschrijver rekening houdt met het doel van de tekst, de doelgroep en het medium. Tekstschrijvers kunnen zich bezighouden met het schrijven van blogs, artikelen, nieuwsbrieven, webpagina’s, social media posts en nog veel meer.
 
Het vak van tekstschrijver is ontzettend breed en veelzijdig. Dit is één van de redenen waarom ik tekstschrijven zo leuk vind! Die veelzijdigheid zit bijvoorbeeld in het soort teksten dat je schrijft, maar ook in de verscheidenheid van opdrachtgevers waarvoor je werkt. Wat alle tekstschrijvers in ieder geval gemeen hebben, is dat ze een grote liefde hebben voor taal en dat ze precies weten hoe ze een boodschap op een boeiende en effectieve manier kunnen brengen. 
 

Wat doet een tekstschrijver?

 

Waar zijn tekstschrijvers werkzaam?

Tekstschrijvers kunnen werkzaam zijn in verschillende sectoren en voor diverse soorten projecten. Hierbij een opsomming die zeker niet volledig is, maar waarbij je wel een beeld krijgt waar je tekstschrijvers zoal kunt aantreffen:

1. Marketing en Reclame

In de wereld van marketing en reclame die draait om het bedenken van commerciële boodschappen, speelt de tekstschrijver een belangrijke rol. Ze schrijven pakkende slogans, advertenties en promotionele teksten die de aandacht van het publiek trekken en aanzetten tot actie. Vaak wordt hier trouwens gesproken over copywriters in plaats van tekstschrijvers. Wil je meer weten over het verschil tussen beide beroepen lees dan mijn blog hierover. 

2. Contentcreatie voor websites

Tekstschrijvers zijn vaak verantwoordelijk voor het schrijven van webcontent die niet alleen informatief en boeiend is, maar ook geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO). Dit omvat blogposts, webpagina´s, productbeschrijvingen, landingspagina’s en nog veel meer. Als tekstschrijver houd ik mij voor het grootste deel bezig met contentcreatie. Zoekwoordoptimalisatie (SEO) speelt hierbij een belangrijke rol. Dit houdt in dat de websites waarvoor je schrijft goed gevonden worden in Google op relevante zoekwoorden. 

3. Social Media

Het schrijven van social media content vraagt weer om een andere benadering dan traditionele content. Tekstschrijvers die gespecialiseerd zijn in social media weten hoe ze korte, krachtige berichten kunnen maken die geschikt zijn voor platforms zoals Facebook, X en Instagram. Social media berichten schrijf ik vooral voor mijn eigen bedrijf, daarnaast schrijf ik ze ook af en toe voor opdrachtgevers. 

4. Journalistiek en redactioneel werk

In de journalistiek schrijven tekstschrijvers nieuwsartikelen, interviews en achtergrondverhalen. Via uitgeverijen kunnen ze ook betrokken zijn bij redactioneel werk, zoals het redigeren en controleren van teksten. Zelf word ik af en toe ingeschakeld voor redactiewerk, voor bijvoorbeeld boeken, artikelen of verslagen. Ook het afnemen van interviews en deze uitwerken tot een mooi verhaal, maakt af en toe deel uit van mijn werk. Weer een heel andere tak van sport, maar ook bijzonder leuk om te doen.

5. Technische schrijvers

Technische schrijvers zijn gespecialiseerd in het maken van gebruiksaanwijzingen, handleidingen en andere technische documenten. Ze moeten complexe informatie op een begrijpelijke manier kunnen presenteren. Daarnaast zijn er ook technische bedrijven die de teksten op hun website op een toegankelijke manier willen overbrengen naar hun doelgroep of die blogs laten schrijven over technische onderwerpen. Zelf word ik ook regelmatig benaderd door bijvoorbeeld bouwbedrijven en installatiebedrijven voor het schrijven van teksten voor hun website. Ik vind het leuk om technisch jargon om te zetten in begrijpelijke taal.

6. Ghostwriting

Ghostwriters schrijven boeken, artikelen en andere teksten namens iemand anders. Dit vereist een goed inlevingsvermogen om de stem en stijl van de opdrachtgever naadloos over te nemen. Ook bedrijven huren steeds vaker een ghostwriter in. De ghostwriter zorgt voor aansprekende teksten uit naam van het bedrijf, die aansluiten bij de doelgroep en die op een consistente manier worden gecreëerd. Door een ghostwriter in te schakelen, kunnen bedrijven profiteren van professioneel geschreven content zonder dat ze hier zelf veel tijd en moeite in hoeven te steken. Hierdoor kunnen ze zich focussen op hun kernactiviteiten, terwijl ze toch beschikken over hoogwaardige communicatie-uitingen die hun merk versterken en hun boodschap effectief overbrengen.

Af en toe schrijf ik zelf als ghostwriter. Ik vind het een uitdaging om in de huid te kruipen van mijn opdrachtgevers en de teksten te schrijven op een manier waarop ze het zelf verteld zouden kunnen hebben. 

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een tekstschrijver?

Veel bedrijven en organisaties maken gebruik van de diensten van een tekstschrijver. Het inhuren van een professionele tekstschrijver biedt opdrachtgevers tal van voordelen:

1. Kwaliteit en professionaliteit

Als bedrijf wil je graag professioneel overkomen, niet alleen door het aanbieden van hoogwaardige producten of diensten, maar ook als het gaat om de wijze waarop je communiceert. Professionele tekstschrijvers hebben de vaardigheden en ervaring om inhoudelijk goede en foutloze teksten te schrijven die professioneel overkomen. 

2. Tijd en efficiëntie

Het schrijven van goede content op een regelmatige basis kost veel tijd. Zeker wanneer je zelf niet zo´n schrijver bent. Door een tekstschrijver in te huren, kun je jouw kostbare tijd besteden aan andere belangrijke aspecten van je bedrijf.

3. Creativiteit en een uniek perspectief

Tekstschrijvers brengen vaak een frisse blik en creatieve ideeën mee, dit zorgt ervoor dat de content die ze voor je maken zowel onderscheidend als aantrekkelijk is. Door te kiezen voor een uniek perspectief val je op in de bergen content die er online te vinden zijn. Je bent onderscheidend met je bedrijf en dat is nou net de bedoeling.

4. SEO-Expertise

Veel tekstschrijvers hebben kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en weten hoe ze teksten moeten schrijven die beter vindbaar zijn in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website. Meer organisch verkeer naar je website zorgt logischerwijs ook voor meer leads, klanten en omzet voor je bedrijf. 

5. Consistentie

Een tekstschrijver kan zorgen voor een consistente stem en stijl in al je communicatie-uitingen, wat bijdraagt aan een sterke merkidentiteit. Consistentie is heel belangrijk, het draagt bij aan herkenbaarheid en een betrouwbaar imago van je bedrijf.

Freelance tekstschrijvers en tekstschrijvers in loondienst

Tekstschrijvers kunnen zowel als freelancers werken als in loondienst zijn bij een bedrijf of organisatie. Zelf werk ik al jaren als freelance tekstschrijver, vanwege de vrijheid die dit mij biedt, zowel als het gaat om het soort projecten waaraan ik het liefste werk als om mijn werktijden. Die vrijheid en flexibiliteit vind ik heerlijk en ik zou niet meer anders willen!

Freelancers

Freelance tekstschrijvers werken op projectbasis voor verschillende opdrachtgevers. Dit biedt hen veel flexibiliteit en de mogelijkheid om aan diverse soorten projecten te werken. Ze kunnen hun eigen werkschema bepalen en hebben de vrijheid om hun werkplek te kiezen. Echter, freelance tekstschrijvers moeten ook hun eigen klanten werven, hun werk zelf beheren en omgaan met onregelmatige inkomsten.

Freelance tekstschrijver

Tekstschrijvers in loondienst

Tekstschrijvers in loondienst zijn meestal werkzaam bij bedrijven, marketingbureaus, non-profitorganisaties, of overheidsinstellingen. Ze hebben een vast salaris en profiteren vaak van secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, ziektekostenverzekering en pensioenregelingen. In loondienst werken betekent echter ook minder flexibiliteit en creativiteit, aangezien ze vaak gebonden zijn aan de richtlijnen en doelen van hun werkgever.

Beide carrièremogelijkheden hebben zo hun eigen voordelen en uitdagingen, de beste keuze hangt af van wat het beste past bij de levensstijl en ambities van de tekstschrijver zelf.

Over welke vaardigheden moet een tekstschrijver beschikken?

Wat moet je eigenlijk allemaal kunnen om een goede tekstschrijver te zijn? Hieronder een lijstje met vaardigheden die handig zijn, mocht je een carrière als tekstschrijver overwegen: 

  • Taalvaardigheid: Een hele voor de hand liggende vaardigheid natuurlijk. Maar je moet over een zeer goede kennis van grammatica, spelling en interpunctie beschikken. Een tekstschrijver moet uiteraard foutloze en grammaticaal correcte teksten kunnen produceren.

  • Creativiteit: Naast taalvaardig zijn, moet je ook creatief zijn. Het bedenken van creatieve en originele content die lezers boeit en aanspreekt, maakt een belangrijk deel uit van je werk. 

  • Onderzoek: Vaardigheden in onderzoek zijn belangrijk om goed geïnformeerde en feitelijk juiste content te kunnen schrijven, vooral als het gaat om complexe onderwerpen.

  • Kennis van SEO: Voor het schrijven van webcontent is kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) een vereiste. Je moet weten op welke manier je content goed vindbaar maakt in zoekmachines.

  • Aanpassingsvermogen: De vaardigheid om je voortdurend aan te passen aan schrijfstijlen, formats en de wensen en eisen van verschillende opdrachtgevers.

  • Inlevingsvermogen: Je schrijft in opdracht voor anderen, dus is het heel belangrijk dat je je goed kunt verplaatsen in je opdrachtgevers en hun doelgroep. Jouw teksten moeten hier naadloos bij aansluiten. Zonder een flinke dosis inlevingsvermogen wordt dit een hele lastige taak.

 

Tekstschrijver worden

 
 

Een kijkje in het dagelijks werk van een tekstschrijver

Uiteraard is geen dag hetzelfde en zullen de werkzaamheden van dag tot dag en per tekstschrijver verschillen. Om je toch een beeld te geven van hoe een gemiddelde dag van een tekstschrijver eruit ziet, hierbij een overzicht van veelvoorkomende werkzaamheden: 

  • Content Creatie: Het schrijven van nieuwe content, zoals blogposts, artikelen en social media berichten. Behalve het schrijven hoort hier ook bij: het brainstormen vooraf, het verrichten van zoekwoordenonderzoek en het inplannen wanneer je welke tekst gaat schrijven.

  • Onderzoek: Tekstschrijvers doen vaak uitgebreid onderzoek naar de onderwerpen waarover ze schrijven, om ervoor te zorgen dat hun content nauwkeurig en informatief is. Dit onderzoek doe je veelal online, maar ook bijvoorbeeld door je opdrachtgever gerichte vragen te stellen.

  • Revisie en redactie: Veel tijd wordt besteed aan het reviseren en bewerken van teksten om ervoor te zorgen dat ze foutloos en coherent zijn. Dit kan ook het herschrijven van bestaande content omvatten om deze te verbeteren.

  • Samenwerking: Tekstschrijvers werken vaak samen met andere professionals zoals marketeers, grafisch ontwerpers en webdesigners om ervoor te zorgen dat de geschreven content aansluit bij de bredere communicatiestrategie.

  • SEO Optimalisatie: Het integreren van relevante zoekwoorden en het aanpassen van content om de vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

  • Communicatie met de klant: Een belangrijk deel van de tijd wordt besteed aan het voeren van overleg met klanten. Het is belangrijk dat je goed weet wat hun wensen en verwachtingen zijn, zodat je hier met de teksten zo goed mogelijk op in kunt spelen.

De toekomst van het vak van tekstschrijver en de rol van AI

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde technologieën heeft een aanzienlijke impact op veel beroepen, waaronder ook dat van tekstschrijver. AI-tools kunnen teksten genereren die van een steeds betere kwaliteit zijn. Dit roept natuurlijk de vraag op: is er nog toekomst voor het vak van tekstschrijver?

AI kan tekstschrijvers zeker op een aantal vlakken ondersteunen. Denk hierbij aan het genereren van meta-omschrijvingen, het optimaliseren van teksten voor zoekmachines of het schrijven van simpele, feitelijke teksten. Echter als het gaat om creativiteit, empathie en strategisch denkvermogen, dan zijn dit vaardigheden die AI voorlopig nog niet kan evenaren.

De kracht van de tekstschrijver in de toekomst ligt dan ook in het samenspel met AI. Door gebruik te maken van AI-tools kunnen tekstschrijvers efficiënter werken en zich focussen op de taken waar hun ware kracht ligt:

  • Het creëren van originele en boeiende content die aansluit bij de doelgroep.
  • Het ontwikkelen van pakkende verhalen die emoties raken en aanzetten tot actie.
  • Het bedenken van doordachte contentstrategieën die gericht zijn op het behalen van concrete doelstellingen.
  • Het inzetten van kennis van taalnuances en culturele context om teksten te creëren die écht resoneren.

 

De opkomst van AI zal het vak van tekstschrijver zeker veranderen, maar het betekent zeer zeker niet het einde ervan. In plaats daarvan biedt het kansen voor tekstschrijvers om zich aan te passen, nieuwe vaardigheden te leren en de unieke aspecten van het menselijk schrijven te benadrukken. Door AI als een aanvullend hulpmiddel te zien, in plaats van als een bedreiging, kunnen tekstschrijvers hun vakmanschap verder verbeteren en blijvend bijdragen aan een effectieve, betekenisvolle en vooral menselijke manier van communicatie.

Tekstschrijver en AI
 

 

Hoe tekstschrijvers de wereld een stukje mooier maken

Tekstschrijvers zijn dus echte woordkunstenaars die met hun inspirerende teksten proberen de wereld een stukje mooier te maken. Of het nu gaat om informeren, overtuigen of gewoon entertainen, ze weten precies hoe ze hun toetsenbord moeten gebruiken om een boodschap op de juiste manier over te brengen. Met hun taalgevoel, creativiteit en flexibiliteit, zorgen ze ervoor dat iedere tekst raak is. Dus of je nu een pakkende webtekst, een boeiende blogpost of een sprankelende social media post nodig hebt, een tekstschrijver is degene die jou hier als geen ander mee kan helpen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *